Canon podává žalobu na společnosti Katun a GPI v Evropě k Jednotnému patentovému soudu

Společnost Canon oznámila, že podala novou žalobu na porušení patentu proti společnostem Katun a General Plastic Industrial Co., Ltd. (GPI) v oblasti spotřebního materiálu do tiskáren u Jednotného patentového soudu (UPC). Výsledek soudu tak bude mít dopad ne téměř celou EU vyjma zemí, které neratifikovali systém jednotné patentové ochrany. Česká republika jednotné patentové právo neratifikovala.

 

 

Tonerová kazeta Printwell zasahovala do patentových práv Canon
Canon vyhrál další odškodnění za porušení patentu v Německu
Canon získal předběžné opatření proti prodejci kompatibilních tonerů za další patent
Další evropský soud vydává předběžné opatření z porušení patentové ochrany Canonu
Canon má další předběžné opatření proti prodejci kompatibilních tonerů v Itálii

 

 

Jednotný patentový soud (UPC) zahájil svoji činnost 1. června 2023 a byl tím zároveň spuštěn i celý systém jednotné patentové ochrany (UPP) v Evropě. Současně se zahájením činnosti Jednotného patentového soudu vstoupila v platnost i dohoda o Jednotném patentovém soudu (UPCA) a začala se uplatňovat dvě nařízení EU, kterými se zavádí jednotný patent.

Nový jednotný evropský patent vychází z evropského patentu udělovaného Evropským patentovým úřadem podle pravidel Evropské patentové úmluvy (EPC). Po udělení evropského patentu může majitel patentu u Evropského patentového úřadu požádat o jednotný účinek, tím získat evropský patent s jednotným účinkem (jednotný patent). Jednotný patent umožňuje v současné době (červenec 2024) podáním jediné žádosti získat patentovou ochranu v 17 členských státech EU.



 

Jednotný patentový soud má mimo další výlučnou pravomoc pro žaloby týkající se skutečného nebo hrozícího porušování patentů a související právní prostředky na jejich ochranu, žaloby na předběžná nebo ochranná opatření a soudní zákazy, žaloby týkající se škod nebo náhrad souvisejících s prozatímní ochranou zajištěnou na základě zveřejněné evropské patentové přihlášky.

Společnost Canon Inc. oznámila, že podala žalobu proti Katun Corporation, Katun (EDC) BV a Katun Germany GmbH (souhrnně Katun) a General Plastic Industrial Co., Ltd. (GPI) u Jednotného patentového soudu v Düsseldorfu. (UPC_CFI_351/2024) za porušení evropského patentu Canon 3 686 683 B1 („EP’683“) s jednotným účinkem.

Společnost Canon mimo jiné žádá soudní zákaz prodeje a deklaratorní rozsudek o odpovědnosti za škody ve všech 17 zemích.

Společnost Katun prodává v Evropě několik modelů šroubovic s tonerem, o kterých se Canon domnívá, že porušují nárok 1 a další nároky jeho plynoucí z patentu EP’683. Tyto zásobníky toneru jsou kompatibilní s příslušnými OEM produkty Canon a jsou určeny pro použití v tiskárnách a kopírkách Canon.

GPI je konečným vlastníkem společnosti Katun a je také výrobcem a dodavatelem šroubovic s tonerem.

 

Patent je ke stažení zde:
Patent EP3686683B1

 

Autor:
Asociace renovátorů tonerů (ART)

 

Zdroj:
Canon Inc. Canon files new patent infringement lawsuit against Katun and General Plastic Industrial Co., Ltd. in the field of printer consumables with the Unified Patent Court. [online]. Poslední revize 12. 07. 2024. Dostupný z WWW: <https://global.canon/en/news/2024/20240712a.html>.

Úřad průmyslového vlastnictví. Systém jednotné patentové ochrany s Jednotným patentovým soudem. [online]. Dostupný z WWW: <https://upv.gov.cz/prumyslova-prava/vynalezy-patenty/system-jednotne-patentove-ochrany-a-jednotny-patentovy-soud>.